Pomembnost stika s seboj

Pomembnost stika s seboj

Stik s seboj je sposobnost ostati z mislimi in čutenji v sedanjem trenutku, trenutek za trenutkom, kar je nasprotje dnevnega sanjarjenja, premlevanja negativnih misli.

Stik s seboj je sposobnost ostati z mislimi in čutenji v sedanjem trenutku, trenutek za trenutkom, kar je nasprotje dnevnega sanjarjenja, premlevanja negativnih misli.Ljudje tako pripomoremo k zmanjšanju stresa, zaščitimo duševno zdravje in dvignemo notranje razpoloženje. Dejstvo je, da je to povezanost s seboj lažje ohranjati pri pitju kave, ob dobrem čaju ali med uživanjem dobre jedi v družinskem krogu. Ta sposobnost se zmanjša, ko se znajdemo v napetih medosebnih odnosih ali v središču prepira. Ostati z mislimi v sedanjem trenutku večino dneva je zelo težko opravilo, saj se zlahka ujamemo v skrbi za prihodnost ali v premlevanju preteklosti. Rešitev iz takšne igre namiznega tenisa naših misli je, da večkrat na dan pripeljemo svojo pozornost nazaj vase.

Ko govorimo o razvoju duševnih moči, običajno doživimo ogromno nemoči v smislu, če tega nismo dosegli do zdaj, tudi v prihodnosti ne bomo zmogli. Praksa kaže, da lahko tovrstno delovanje osvojimo, saj je nevrološko gledano podlaga za vsako človeško spremembo – sprememba živčnega sistema. Sposobnost spremembe je odvisna od naših izkušenj, saj se ljudje z izkušnjami naučimo novega vedenja. Posedujemo sposobnost naučiti se tisto, na kar usmerjamo našo pozornost oziroma lahko postanemo tisto, na kar največ usmerjamo pozornost!

Razvoj višjega zadovoljstva s samim seboj lahko dosežemo tako, da smo čez dan pozornejši na tako imenovane vire dobrega počutja, kot na primer jutranjo prho, klepet z dobrim prijateljem, poslušanje glasbe na poti domov, misli hvaležnosti pred spanjem itd. Tako se lahko s ponavljanjem določenega vedenja ali mišljenja to spremeni iz trenutnega vedenja v trajno spremembo človekovega živčnega sistema oziroma z drugimi besedami postane del nas.

Razvoj povečanega stika s seboj je duševna mišica, ki jo lahko podobno kot druge mišice treniramo, da je močnejša. Za dosego tega cilja ne potrebujemo vpisa v organizirano vadbo ali tečaj, ampak si čez dan sami izberemo trenutke, ko pozornost obrnemo nase in se vprašamo »kako se počutim, kaj mislim v tem trenutku, kaj me je razjezilo, naredilo tesnobnega«. Še posebno v današnjem modernem svetu tehnologije je izjemno pomembno, da cenimo svojo pozornosti, saj je ta navsezadnje naša last!

Slabi občutki in nezadovoljstvo s seboj pogosto povzročijo, da z mislimi tavamo sem ter tja in tako nismo sposobni zaznavati svojih najosnovnejših potreb. Vsi notranje hrepenimo po potešitvi potreb po varnosti, zadovoljstvu in občutku povezanosti, saj ima vsako bitje motivacijo zasledovati svoje želje in zadovoljevati svoje potrebe, pri čemer pa je lahko meja med našimi željami in potrebami pogosto zamegljena. Poglobljeno zavedanje stika pripelje do boljšega zavedanja naših misli in občutkov, ki jih spremljajo. Tako si lahko omogočimo, da človek uspešneje zadovoljuje svoje temeljne potrebe in sebe sprejema v celoti.

 

 

Staš