E-terapija – terapija na daljavo

E-psihoterapija, terapija na daljavo oz. prek spleta, Skype terapija, teleterapija je oblika psihoterapije, pri kateri klient oz. klienti in terapevt tvorijo terapevtski odnos prek spleta z uporabo spletne kamere ter mikrofona. E-terapija je že vrsto let aktualna in inovativna terapevtska storitev, ki v mnogo primerih omogoča lažjo in manj stresno povezavo klienta in terapevta.

Ali je primerna?
Na začetku se je treba vprašati, ali nam je udobno govoriti prek računalnika o zelo intimnih stvareh. Normalno je, če ob tej misli nismo sproščeni, saj ne vemo, kaj lahko pričakujemo, in čutimo zadržek pred tehnologijo. Ta občutek in zadržek lahko udobno preverimo z uvodnim pogovorom, pri katerem imajo klienti priložnost spoznati terapevta in svoje doživljanje prek kamere. Pogosto se kljub začetnim zadržkom in kritikam ljudje prijetno sprostijo in ugotovijo, da je njihova izkušnja zelo podobni tisti »v živo«.

Odvisno od terapevtskega primera nam takšna oblika lahko pomaga premostiti prepreke za obisk terapevta, kot so: manj časa od doma, ni skrbi s prometom, brez potovanja, manj stroškov, samo pokličemo in se povežemo s psihoterapevtom.

Priznani psihiater Irwin D. Yalom je pred časom spletni terapiji »obrnil svoj palec navzgor« in pojasnil, da je kljub začetnim osebnim zadržkom tudi sam začel prakticirati terapijo na daljavo.

»Minusi« spletne terapije
Ena izmed večjih zadržkov je odsotnost fizične prisotnosti. Nobenega dvoma ni, da smo ljudje bitja odnosa, in ta se primarno in najmočneje vzpostavlja in čuti v živo. Zaradi narave terapevtskega dela prek spleta lahko v procesu izgubimo veliko pomembnih informacij, kot so ton glasu, telesna govorica in celotna podoba, ki daje ogromno dragocenih informacij. Spletna terapija tudi ni primerna za obravnavo resnih psihiatričnih stanj ali psihoz.

Prednosti spletnega odnosa
Terapija prek spleta je dobra izbira za vse, ki ne morejo dostopati do pomoči zaradi krajevne oddaljenosti, zdravja ali ovir s prevozom. Tovrstna oblika terapije je včasih lažja izbira za kliente, ki trpijo za anksioznostjo, agorafobijo in posledično neradi zapustijo svoje bivanje oz. jim fizična prisotnost terapevta poveča še več tesnobe in strahu. Pogosto je realna ovira za obisk primerne in kakovostne psihoterapevtske pomoči krajevna oddaljenost ali gibalna oviranost.

Terapija prek spleta omogoča tudi določen način razmišljanja in komuniciranja s terapevtom, saj se vzpostavi digitalna povezava med klientom in terapevtom. Če klient trpi za paničnimi napadi in tega doživi npr. sredi noči, lahko zaradi narave terapevtskega procesa, takoj ko ponovno začuti umirjenost in varnost, terapevtu napiše sporočilo. Terapevti seveda ne odgovarjamo sredi noči, ampak tovrstna terapija omogoča, da lahko klient sporoči svoja doživljanja in izkušnjo napada, ko je ta še zelo sveža, in mu ni treba čakati par dni do dogovorjenega terapevtskega srečanja. Ugotavljamo tudi, da je »online« komunikacija privlačna in bližje mladim odraslim, ki tovrstno tehnologijo uporabljajo pogosto.

Kaj lahko pridobimo s spletno terapijo
Posamezniki, ki ob prijavi na terapijo čutijo začetni strah in negotovost, bodisi ker se bojijo novih prostorov bodisi novih ljudi ali ne zmorejo vzpostaviti zaupnega odnosa s posameznikom, močno pridobijo s terapijo prek spleta. Klienti poročajo o manjšem začetnem strahu in preprostejši vzpostavitvi prvega stika in o tem, da so lahko prek spleta lažje zaupali tudi takšne vsebine, ki so bile za njih preveč ogrožajoče za terapevtsko pisarno.

Kdo uporablja spletno terapijo?

Mnogi vidiki duševnega zdravja se danes uspešno naslavljajo prek e-terapije, npr.:

 anksioznost,
 depresija,
 prehranske težave,
 zakonske težave,
 stres,
 obsesivno-kompulzivna motnja,
 vzgojne težave idr.

Psihoterapija prek spleta ni enaka prvoosebnemu terapevtskemu odnosu, ki se zgradi v živo v istem prostoru. To pa ne pomeni, da se s pomočjo e-terapije ne da zgraditi iskrenega odnosa, s katerim se omogočajo spremembe pri posamezniku. Še posebno v času, ko se zaradi epidemije oddaljujemo in odmikamo od prvoosebnih odnosov, je terapija prek spleta lahko za marsikoga ustrezno nadomestilo.

Pomembno je, da klienti sledijo svojemu občutku o kakovosti terapevtovega dela in svoji izkušnji, kako iskreni in ranljivi so lahko pred kamero. Ti elementi predpostavljajo uspešen odnos za spremembe, ne glede na to, kje sedijo – v terapevtovi pisarni ali domačem naslonjalu.

 

Vabljeni ste, da izkoristite 30 minut brezplačnega online svetovanja!

Info in prijave na: info@institut-sensus.si ali na 069 975 669.

 

Staš